Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-05-05@15:29:31 GMT

۴ علت موثر در ابتلا به سندروم روده تحریک‌پذیر

تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۳۱۴۱۸۵

۴ علت موثر در ابتلا به سندروم روده تحریک‌پذیر

عسگر باقر زاده فوق تخصص گوارش در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران، درباره علل موثر در ایجاد سندروم روده تحریک‌پذیر (IBS) اظهار کرد:مطالعاتی فراوان درباره علل موثر در ایجاد این سندروم انجام شده است، اما تاکنون دانشمندان نتوانسته‌اند علتی واحد برای آن بیان کنند، ولی به طور کلی چند علل در بروز این سندروم نقش دارند که از جمله این نشانه‌ها می‌توان به علل سیستم ایمنی بیمار، علل باکتریال یا عفونی، درگیری سیستم مغزی و سیستم عصبی مرکزی (CNS) و استرس اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی بیان کرد: علل باکتریال یا عفونی در ایجاد سندروم روده تحریک‌پذیر نسبت به علل سیستم ایمنی بیشتر اثرگذار هستند، به طوری‌که حدود ۲۵ درصد بیماران، پیش از اینکه سندروم روده تحریک پذیر  در آنها تشخیص داده شود، به یبماری عفونی مبتلا بوده‌اند، بنابراین عامل عفونی در بروز سندروم روده تحریک پذیر نقشی موثر داشته است، سیستم ایمنی مبتلایان به سندروم روده تحریک پذیر هم اغلب به گونه‌ای است که پاسخ‌های نامناسب نسبت به تحریکات محیطی از خود نشان می‌دهد.

 سندروم روده تحریک پذیر بیشتر زنان جوان را هدف قرار می‌دهد
 

باقر زاده افزود: سندروم روده تحریک پذیر در زنان جوان ۱۵ تا ۴۰ ساله نسبت به مردان بیشتر شایع است، از جمله علائم سندروم روده تحریک‌پذیر می‌توان به درد‌های کولیکی اشاره کرد که در قسمت‌های مختلف شکم ظاهر می‌شوند، بیش از سه ماه طول می‌کشند و با اجابت مزاج کاهش پیدا می‌کنند، این درد‌ها با استرس تحریک می‌شوند و به گونه‌ای هستند که شب‌ها بیمار را از خواب بیدار نمی‌کنند، مبتلایان به این سندروم به اسهال خونی هم دچار نمی‌شوند.

انواع سندروم روده تحریک‌پذیر

این فوق تخصص گوارش تاکید کرد: سندروم روده تحریک‌پذیر به سه شکل اسهال غالب، یبوست غالب و ترکیبی از این ۲ بروز پیدا می‌کند، برای اینکه پزشک تشخیص قطعی دهد که بیمار به سندروم روده تحریک پذیر دچار است، کولونوسکوپی، آندوسکوپی، سونوگرافی و آزمایش‌های گوناگون مانند شمارش سلول‌های خونی و بررسی مارکرهای التهابی انجام می‌شوند، اگر بیمار زیر ۴۰ سال باشد، پزشک ۶۰ سانتی‌متر انتهای روده او را با دستگاه کولونوسکوپ می‌بیند و در صورتی‌که فرد بالای ۴۰ سال باشد، پزشک همه روده او را مشاهده می‌کند، همچنین اگر بیمار علائم قسمت فوقانی دستگاه گوارش مانند سوءهاضمه را داشته باشد انجام آندوسکوپی به او پیشنهاد می‌شود، وقتی تشخیص سندروم روده تحریک‌پذیر برای پزشک قطعی می‌شود  که پزشک اطمینان حاصل کند، فرد به بیماری‌های ارگانیک مانند کم‌خونی، اختلالات تیروئیدی و الکترولیتی دچار نیست.

وی تصریح کرد: مبتلایان به سندروم روده تحریک پذیر از نوع اسهال غالب، باید از نظر بیماری سلیاک هم بررسی شوند، افراد دچار بیماری سلیاک به پروتئین موجود در گندم (گلوتن) حساسیت نشان می‌دهند، بنابراین با مصرف غلات و نان به اسهال دچار می‌شوند، سلیاک بیماری با منشا سیستم ایمنی است.

روش‌های درمان سندروم روده تحریک‌پذیر

باقر زاده گفت: مبتلایان به سندروم روده تحریک پذیر با اختلال عملکرد در روده خود مواجه هستند، به عبارتی روده آنها در برابر مصرف مواد غذایی و دارو‌ها نسبت به روده سایر اشخاص حساسیتی بیشتر از خود نشان می‌دهد، برای تسکین درد‌های شکمی در افراد دچار سندروم روده تحریک‌پذیر از دارو‌های آنتی‌کولینرژیک مانند کلوفاک، کلپرمین، مبورین، دی‌سیکلومین، هیوسین کمک می‌گیریم برای رفع یبوست در مبتلایان به این سندروم  هم مصرف دارو‌های ملین مانند شربت لاکتولوز، قرص بیزاکودیل و پودر‌های پسیلیوم و موسیلیوم پیشنهاد می‌شود.

این فوق تخصص گوارش اظهار کرد: مبتلایان به سندروم روده تحریک‌پذیر از نوع اسهال غالب که به اضطراب هم دچار باشند، برای کاهش علائمشان باید با نظر پزشک معالج خود از دارو‌های ضد افسردگی سه حلقه‌ای مانند آمی‌تریپتیلین، نور تریپتیلین، ایمی‌پرامین و دزیپرامین استفاده کنند، افراد دچار سندروم روده تحریک پذیر از نوع یبوست غالب که به اضطراب هم مبتلا باشند، برای کاهش علائم خود می‌توانند از دارو‌های مهار کننده باز جذب سروتونین (SSRI) مانند فلوکستین کمک بگیرند.

وی بیان کرد: ورزش و فعالیت بدنی مناسب به تسکین علائم در مبتلایان به سندروم روده تحریک‌پذیر کمکی شایان می‌کند، همچنین از آنجایی‌که این بیماران اغلب به درگیری‌های ذهنی هم دچار هستند، مراجعه به روانپزشک و مشاور به آنها پیشنهاد می‌شود، پزشک باید به مبتلایان به سندروم روده تحریک پذیر اطمینان ببخشد که آنها در آینده به بیماری‌های بدخیم گوارشی مانند سرطان مبتلا نمی‌شوند، بنابراین جای نگرانی وجود ندارد.

باقر زاده یادآوری کرد: مبتلایان به سندروم روده تحریک پذیر از نوع اسهال غالب، در بیشتر موارد به قند لاکتوز موجود در شیر حساسیت نشان می‌دهند، به عبارتی روده کوچک این افراد آنزیم لاکتاز را تولید نمی‌کند، بنابراین قند لاکتوز موجود در شیر به قند‌های ساده تجزیه نمی‌شود و با مصرف شیر علائم گوارشی مانند درد شکم، دل‌پیچه و اسهال در آنها بروز پیدا می‌کنند، بنابراین مصرف شیر‌های بدون لاکتوز به این اشخاص پیشنهاد می‌شود.

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۱۴۱۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هوش مصنوعی در جستجوی راز آلزایمر: ارتباط بین روده و مغز!

 به گزارش تابناک به نقل از عصرایران، به تازگی از یادگیری ماشینی برای پیش بینی نحوه اتصال متابولیت‌های ایجاد شده در روده با گیرنده‌های موجود در روده و مغز استفاده بسیاری شده است.
 

مجموعه‌ای از متابولیت‌ها و جفت‌های متصل شونده به گیرنده که اخیرا توسط محققان ایجاد شده اند، می‌توانند به منظور روشن کردن نقش میکروبیوم در بیماری آلزایمر مورد استفاده قرار گیرند.

محققان کلینیک کلیولند ویژگی‌های بیش از ۱ میلیون جفت بالقوه متابولیت و گیرنده را ارزیابی کرده‌اند تا ببینند که کدام یک از آن‌ها می‌توانند به یکدیگر متصل شوند. با شناسایی متابولیت‌های متصل به گیرنده‌های خاص، محققان توانستند مسیرهای بیولوژیکی را که این متابولیت‌ها ممکن است تحت تاثیر قرار دهند و همچنین هدف برخی از گیرنده‌ها را شناسایی کنند.

مطالعه مورد نظر از طریق مجله سل ریپورتز در اختیار علاقه مندان قرار گرفته است. نویسنده اصلی این تحقیق دکتر Feixiong Cheng، مدیر مرکز ژنوم کلینیک کلیولند، در یک بیانیه مطبوعاتی توضیح داد:

«متابولیت‌های روده کلید بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیکی در بدن ما هستند و همانطور که میدانیم برای هر کلید قفلی وجود دارد. البته مشکل این است که ما ده‌ها هزار گیرنده و هزاران متابولیت در بدن خود داریم و تشخیص اینکه کدام کلید با کدام قفل جفت و جور می‌شود، روندی کند و پرهزینه به شمار می‌رود. به همین دلیل است که تصمیم گرفتیم از هوش مصنوعی استفاده کنیم.»

سلامت روده چگونه بر سلامت مغز تاثیر می‌گذارد؟
وجود برخی متابولیت‌ها در روده تا حدی نشان دهنده حضور باکتری‌های خاص در این محیط است، زیرا این متابولیت‌ها از طریق تجزیه مواد غذایی در روده توسط باکتری‌ها ایجاد می‌شوند.

بیماری آلزایمر پیش از این نیز با تغییرات مشخص در میکروبیوم روده در انسان مرتبط شده است و احتمالا روده به واسطه نقشی که در عملکرد ایمنی دارد بر سلامت مغز اثر می‌گذارد. این مطالعات از طریق سری مجلات ناشر بریتانیایی بایومد مرکزی قابل دسترسی هستند.

دکتر استیو گندرون متخصص ایمونولوژی و غدد درون ریز که در مطالعه اخیر شرکت نداشته، در توضیح مکانیسم‌های احتمالی قیاس زیر را انجام داده است:

«روده را به عنوان یک بازار شلوغ تصور کنید که در آن انواع مواد شیمیایی مبادله می‌شوند. این مواد شیمیایی می‌توانند از جریان خون استفاده و به ایستگاه مرکزی مغز راه پیدا کنند. دانشمندان معتقد هستند که این خط ارتباطی ممکن است بر سلامت مغز اثر بگذارد زیرا اگر بازار (روده) شروع به فروش اقلام نامناسب (مانند مواد شیمیایی التهابی) کند، احتمال ابتلا به زوال مغز وجود خواهد داشت، یعنی همان مشکلی که در آلزایمر می‌بینیم. درست شبیه به این که از مواد فاسد در پخت کیک استفاده شده باشد!»

در حالی که نقش سیستم ایمنی در بیماری آلزایمر به خوبی شناخته نشده است، تحقیقات التهاب را با افزایش خطر ابتلا به این بیماری مرتبط می‌دانند و در این زمینه هم نظر هستند که التهاب مزمن می‌تواند در شروع بیماری مذکور نقش داشته باشد.

دکتر چنگ، نویسنده اصلی مطالعه، اضافه می‌کند: «بیماری آلزایمر یک بیماری چالش برانگیز به دلیل‌عدم وجود درمان موثر است. با این حال محور مغز-روده پتانسیل بالایی به منظور درمان اختلالات مغزی از خود نشان داده است.»

استفاده از هوش مصنوعی برای کشف مسیرهای نهفته در پس بیماری در آلزایمر
اگر بتوان از اتصال مضر متابولیت‌ها با گیرنده‌ها جلوگیری کرد، احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر را نیز می‌توان کاهش داد. برای شناسایی جفت‌های متصل شونده، محققانی که در مطالعه حاضر بودند ابتدا یک تجزیه و تحلیل ژنتیکی برای شناسایی رابطه میان ۴۰۸ گیرنده و بیماری آلزایمر انجام دادند.

محققان با استفاده از کد ژنتیکی این گیرنده ها، از منابع هوش مصنوعی (AI) موجود برای پیش بینی شکل پروتئین‌های قابل اتصال، استفاده کردند. این روش دید خوبی از شکل نواحی اتصال گیرنده‌ها به دست می‌دهد.

در ادامه محققان توانستند پیش بینی کنند که کدام متابولیت‌ها و چگونه به این گیرنده‌ها متصل می‌شوند. بیشتر متابولیت‌های کشف شده لیپید یا متابولیت‌های لیپید مانند بودند.

و اما اهداف درمانی جدید برای آلزایمر؟
محققان همچنین چگونگی پاسخ این گیرنده‌ها به میکروبیوم افراد مبتلا به بیماری آلزایمر را بررسی کردند. آن‌ها با بررسی باکتری‌هایی که در میکروبیوم افراد مبتلا به بیماری آلزایمر فراوان هستند، دو متابولیت آگماتین و فنتیل آمین را شناسایی کردند که به ترتیب توسط باکتروئیدس فراژیلیس و رومینوکوک به وفور تولید می‌شوند.

سپس محققان تصمیم گرفتند با استفاده از سلول‌های بنیادی افراد مبتلا به آلزایمر، تاثیر این متابولیت‌ها را بر نورون‌های بیماران زیر نظر بگیرند.

آن‌ها دریافتند که آگماتین سطوح p-tau181، p-tau205، و پروتئین تاو کل را کاهش می‌دهد. مطالعات بیشتر روی فنتیل آمین نیز نشان داد که این متابولیت به طور قابل توجهی سطوح p-tau181، p-tau205 و تاو کل را در نورون‌ها به صورت وابسته به دوز کاهش می‌دهد.

این یک یافته امیدوار کننده است، زیرا تجمع بیش از حد پروتئین تاو با ایجاد بیماری آلزایمر مرتبط است.

چنگ گفت: «در مطالعات کنونی، ما صرفا فسفوریلاسیون تاو را اندازه‌گیری کردیم، زیرا فسفوریلاسیون تاو یک سنجش قوی و دقیق است. ما همچنین در حال انجام مطالعات پیش بالینی (حیوانی) بیشتری برای بررسی دقیق‌تر اثربخشی متابولیت‌های روده (به عنوان مثال، آگماتین) هستیم و ممکن است آن را در آزمایشات آینده و در افراد مسن نیز پیگیری کنیم.»

نویسندگان مطالعه خاطرنشان می‌کنند که ۹۹ درصد از آزمایشات بالینی در مورد مداخلات دارویی برای بیماری آلزایمر موفقیت‌آمیز نبوده است و چنگ اضافه می‌کند که یافته‌های آن‌ها می‌تواند به یک هدف جدید اشاره کند:

«این موضوع دقیقا همان فرضیه ما را شکل می‌دهد: بهبود سلامت روده ممکن است بر سطوح تاو در مغز تاثیر بگذارد، از بیماری آلزایمر پیشگیری یا حتی آن را درمان کند. با این حال، برای بررسی بیشتر این فرضیه به تحقیقات بیشتری در آینده نیاز داریم و اکنون با استفاده از نمونه‌های حیوانی و انسانی روی آن کار می‌کنیم.»

دیگر خبرها

  • رابطه سلامت روده و سلامت مغز
  • با این راهکارها از ابتلا به آلزایمر جلوگیری کنید
  • سالیوان: توافق دفاعی آمریکا با عربستان بدون رابطه ریاض با اسرائیل امکان‌پذیر نیست
  • هوش مصنوعی در جستجوی راز آلزایمر: ارتباط بین روده و مغز!
  • کسب سه مدال نقره رقابت‌های پاراشنا کشور توسط ورزشکار سندروم داون مهابادی
  • این دو ماده غذایی انگل روده را نابود می‌کنند
  • اتهام‌زنی آمریکا به ما درباره حمله سایبری به اروپا دروغ است
  • اتمام پروژه‌های نهضت ملی مسکن تنها با مشارکت‌های مردمی امکان‌پذیر است
  • خرید بلیط اتوبوس از این به بعد با کدملی امکان پذیر است!
  • علائم سندروم روده تحریک پذیر (فیلم)